AI will not take our jobs away tomorrow

Artificial Intelligence will not take our jobs away tomorrow

Artificial Intelligence will not take our jobs away tomorrow

Michael Illert Marktinzicht

Het was super om deze week het EMEA #talentintelligence-evenement bij te wonen, met dank aan Tom Little voor de uitnodiging. Er waren enkele keynote speeches welke erg interessant waren, een die ik persoonlijk erg leuk vond ging over de realiteit van AL door Rand Hindi.

AL blijkt een hot topic in de meeste beroepen en ik heb gemerkt dat het hoog op de agenda staat voor discussie op de meeste wereldwijde HR-conventies die mijn collega’s en ik zullen bijwonen. Dit is zeer begrijpelijk gezien de potentiële impact op de toekomst van werk en bedrijven. Wat ik echter verrassend vind, is het niveau van misvattingen.

De grootste misvatting over AL vanuit mijn oogpunt is het niveau van bekwaamheid. Ja, het is super indrukwekkend om te zien dat Google een AL kan bouwen die elk mens kan verslaan in het spel Go *. Maar wat iedereen lijkt te vergeten is dat dit AL-programma niets anders kan dan een Go-spel winnen.

Zelfs als we aannemen dat je AL's zou kunnen hebben om meerdere taken te leren en goede resultaten te bereiken met deep learning (buiten een lab-omgeving), kun je alleen nog logische taken oplossen. Er is geen bewustzijn en geen emotionele intelligentie. Ik weet zeker dat AL op een gegeven moment een instrument van onschatbare waarde zal worden, maar menselijke werknemers zal het niet kunnen vervangen (gezien de zeer operationele rollen), althans niet in onze levensduur.

Dus waarom niet vandaag, waarom in een bepaalde fase?

Op het moment zie ik drie grote uitdagingen. Laten we even aannemen dat we relevante, complexe en betaalbare AL-tools bij de hand hebben, ze zullen consistente gegevens nodig hebben in een werkbare indeling. Een aanzienlijk aantal kleine en zeer grote internationale bedrijven kan je niet eens met een druk op de knop vertellen hoeveel werknemers ze op dit moment in dienst hebben - een realiteit die elke AL van zijn meest geïmporteerde voedsel, gegevens verhongert. Ze missen meestal een wereldwijd systeem en zijn gebonden aan verschillende lokale oplossingen. Volgens het Frazer Global HR Spotlight-rapport, heeft 16% van de bedrijven helemaal geen HR-systeem en slechts 19% gebruikt een talentbeheersysteem, wat erg schokkend nieuws is.

Het tweede en meer uitdagende punt is het gebrek aan talent met de relevante technische vaardigheden. Er is wereldwijd een onbevredigende vraag naar dit talent. Daarnaast is er ook een exponentieel groeiende vraag naar HR-professionals met zeer sterke IT-vaardigheden, bijna een derde van alle bedrijven denkt dat ze onvoldoende technisch onderlegde HR-collega’s hebben. Toch mist de functie ideeën om het een interessante carrièrekeuze voor IT-talent te maken. Verderop zie je hetzelfde voor andere bedrijfsfuncties, ze vechten allemaal voor dezelfde mensen.

Ten slotte, maar misschien het belangrijkst, vindt 46% van alle HR-leiders dat ze eenvoudigweg niet over het budget beschikken om investeringen in relevante systemen te versnellen. Hein Knaapen suggereert in zijn interview in ons HR Spotlight-rapport dat het focussen op puur data en systemen veel te smal is, maar dat HR op zijn gemak moet zijn met data en heel goed op de hoogte is van wat er in het veld gebeurt.

Kan de capability-delta ooit worden gesloten?

Momenteel zijn er een aantal bedrijven die gegevens en analyses met succes gebruiken, het zou kunnen dat zij AL-tools al geïmplementeerd hebben of testen (2% van de bedrijven gebruikt wereldwijd AI-tools in HR), zoals chat-bots. Interessant is dat de delta tussen hun realiteit en de realiteit van de meeste andere bedrijven, in termen van hun technische en analytische data mogelijkheden met betrekking tot HR, al enorm is en snel groeit. Ik vraag me altijd af of er voldoende budget, talent en tijd beschikbaar is om die kloof ooit weer te dichten.