Amsterdam: Living & Working Guide

Amsterdam: Wonen & werken gids

Amsterdam: Wonen & werken gids

Annemijn van Duijn Carrière Advies

Als u overweegt om naar Amsterdam te verhuizen, zal deze gids u hopelijk helpen met uw beslissing. De gids is opgedeeld in verschillende secties en de belangrijkste punten waar u rekening mee zult moeten houden voordat u uw vlucht boekt, zijn benadrukt!

Klik hier om met een lid van het team te praten over uw potentiële verhuizing.

Verblijfsvergunning

Wanneer u geen ingezetenen van EU / EER bent zult u een verblijfsvergunning moeten aanvragen (Machtiging tot Voorlopig Verblijf - MVV) als u naar Amsterdam verhuist voor een periode van langer dan 3 maanden. U kunt deze vergunning aanvragen bij de Vreemdelingenpolitie. Verblijfsvergunningen zijn meestal een jaar geldig.

U zult zich moeten registreren bij uw gemeente na uw verhuizing naar Amsterdam. Dit is ook het geval als u een EU / EER-burger bent. Hoogopgeleide buitenlandse werknemers kunnen zich meestal bij IN Amsterdam registreren in het WTC-gebouw in de wijk Zuid.

Iedereen moet zich registreren bij het administratiekantoor in het district waar ze wonen. U zult uw paspoort, de huurovereenkomst of de verkoopovereenkomst van uw accommodatie, evenals geboorte- en huwelijksakten, indien van toepassing, laten zien. Neem vooraf contact op met uw gemeente en informeer naar de benodigde documenten.

Voor EU / EER-ingezetenen is een verhuizing naar Amsterdam heel makkelijk. U hebt alleen uw paspoort of nationale identiteitskaart nodig om het land binnen te komen. Personen buiten de EU hebben vaak een visum nodig (Machtiging tot Voorlopig Verblijf - MVV). De inschrijvingsvereisten variëren, afhankelijk van het land van herkomst. Neem bij twijfel contact op met de Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst. Als u buitenlands met met een Schengenvisum voor Nederland, dan kunt u maximaal drie maanden naar andere landen in het Schengen-gebied reizen.

Niet-EU-ingezetenen die naar Amsterdam komen om een ​​baan te vinden, hebben ook een werkvisum nodig. Dit wordt meestal geregeld door uw werkgever. Het bedrijf moet het UWV Werkbedrijf bewijzen dat u de enige kandidaat bent die gekwalificeerd en bereid is om deze functie te vervullen. U kunt echter na uw aankomst in Amsterdam een ​​werkvergunning krijgen, houd er wel rekening mee dat dit tot drie maanden kan duren!

Gezondheidszorg

Als u korter dan een jaar in Nederland verblijft, wordt uw verblijf meestal als tijdelijk aangemerkt en hoeft u de verplichte Nederlandse zorgverzekering niet af te sluiten, u heeft echter wel een ziektekostenverzekering nodig.

Als u in het bezit bent van de Europese ziekteverzekeringskaart (EHIC), bent u verzekerd zolang uw verblijf tijdelijk is (zoals bepaald door de verzekeraar in uw eigen land). Als uw verblijf niet tijdelijk is of als u een verblijfsvergunning heeft, moet u een Nederlandse zorgverzekering afsluiten.

Er zijn veel vergelijkingssites voor de gezondheidszorg en veel dekkingsopties beschikbaar.

Steden/dorpen in de buurt van Amsterdam

Als u niet in het bruisende hoofdknooppunt wilt wonen, zijn andere locaties buiten Amsterdam Centraal onder anderen: ​​Utrecht, Haarlem, Bussum, Almere, Hoofddorp, Badhoevedorp, Diemen, Loosdrecht, Hilversum, Zandvoort, Aalsmeer, Heemstede, Weesp en Vinkeveen. Deze locaties zijn allemaal verbonden door het verbazingwekkende reisnetwerk en fietspaden zodat u in uw vrije tijd deze plaatsen kunt bezoeken.

Belastingtarief

De 30% vergoedingsregeling (beter bekend als de 30% -regeling) is een belastingvoordeel voor kennismigranten die naar Nederland verhuizen voor een specifieke functie. Wanneer aan de nodige voorwaarden is voldaan, kan de werkgever een belastingvrije vergoeding toekennen die gelijk is aan 30% van het brutoloon, waarop de Nederlandse loonheffing van toepassing is.

Werk zoeken

Er zijn veel bekende bedrijven in en rond Amsterdam (met meer opkomst) welke altijd op zoek zijn naar personen met internationale vaardigheden:

Banking:

ING, ABN Amro, Deutsche bank, Rabobank, Van Lanschot Bankiers, HSBC, Triodos, BNP, Barclays, Citi Bank, Volksbank, UBP

Financial & professional services:

McKinsey & Company, Accenture, Arcadis, PwC, Deloitte, EY, Aegon, Generali, Allianz, Knab, Goldman Sachs, KPMG, Alix Partners, PwC, Grant Thorton, Cargill, Paypal, EY

Technology:

ASML, HP, Microsoft, HP, Antea Group, TomTom, Centric, Cegeka, Accenture, IBM, Naspers, Nokia Pharmaceuticals: Novartis, Roche, Janssen, MSD, UCB, Teva Pharmaceuticals, Apotex, Pfizer, Sanofi, Biogen, Alliance Healthcare Biotech: Ablynx, Cargill, Amgen, Gilead Sciences, Novo Nordisk, Abbvie, GE Healthcare, Alexion, Shire, Applikon, IDEXX

Chemicals:

Shell, Esso, Akzo Nobel, BASF, Solvay, BP, Univar, Lyondell Basell, Esso, Lanxess, Total

FMCG:

PepsiCo, Heineken, Unilever, Ahold Delhaize, Heinz, Hunkemoller, Jumbo, EG Group, Bijenkorf, Scotch & Soda, Kwantum, Gall & Gall

Anderen:

Idexx, Naspers, Nokia, DHL, PostNl, Bpost, CEVA logistics, Volkswagen, KLM, TUI, Triodos, CZ

Scholing

Internationale scholen in en rond Amsterdam:

  • De Britse school van Amsterdam (leeftijd 3 tot 18)
  • Amsterdams internationale gemeenschapsschool (3 tot 18 jaar)
  • Amity international school Amsterdam (basisschool)
  • Internationale school Florencius Amstelveen (leeftijd 2 tot 12)

Levensonderhoud kosten

De gemiddelde kosten voor boodschappen in Amsterdam zijn ongeveer € 400 per maand, voor een gezin met 2 kinderen.

De totale kosten voor onbeperkt reizen met de metro en tram (GVB) door Amsterdam zijn € 47,50 per maand voor een volwassene, onbeperkt reizen met de trein (NS) kost € 333 per maand.

Kosten van huisvesting

De gemiddelde kosten van huisvesting in Amsterdam (4 personen) bedragen € 300.000 voor een appartement in de buurt van of in Amsterdam. Personen die uit het buitenland komen, kunnen pas na 6-12 maanden naar hypotheekopties gaan kijken (dit is volledig afhankelijk van uw situatie, u kunt hier meer informatie over opvragen zodra u verhuist). Huren is meestal een goed alternatief.

Sociaal leven

Culturele hotspots in Amsterdam zijn alle musea rond het Rijksmuseum en de Nationale Opera.

Stranden in en nabij Amsterdam: Blijburg, Strandzuid en Oudekerkerplas Strand.

Enkele van de beste restaurants in Amsterdam zijn onder meer; Ciel Blue, Sushi Samba, Panache en Restaurant Vermeer.

Festivals: Lowlands, Foodtruck-festivals.

Op deze site kunt u een lijst zien van de concerten welke in de komende maanden plaatsvinden in Amsterdam:

www.iamsterdam.com/nl/uit/muziek/concerten

De prijs van het huren van een boot om door de grachten in Amsterdam te varen, is ongeveer € 100 (12 pers).

Fietsen in Amsterdam is heel gebruikelijk, je kunt er een kopen of huren (€ 10 per maand - www.easyfiets.nl).

De ArenA, Ziggo Dome en AFAS Live laten zich elk jaar een verscheidenheid aan internationale artiesten bezoeken.

Sport is een integraal onderdeel van de Nederlandse cultuur. Het Ajax-stadion is gevestigd in Bijlmer en een seizoenskaart kost ongeveer € 750. Als voetbal niet uw ding is, maak je dan geen zorgen. Er zijn genoeg andere opties, waaronder rugby, fietsen, zwemmen, ijshockey, hardlopen, schaatsen en roeiverenigingen om er maar een paar te noemen.

Reizen

Nederland heeft een verscheidenheid aan vervoersmogelijkheden, waaronder Metro, Trein en Tram, die naar verschillende delen van het land reizen en ook verbonden zijn met andere Europese landen. U kunt een anonieme OV-chipkaart kopen om bij te vullen en kortingstarieven te ontvangen totdat u een permanente woning vindt. Zodra je dit hebt gedaan, kun je je aanmelden voor een OV-chipkaart.

Websites

Handige websites om te bezoeken voor meer informatie:

www.iamsterdam.com

www.tripadvisor.com