Working times are changing...

Working times are changing...

Working times are changing...

Michael Illert Carrière Advies

Sinds ik ben geboren en opgegroeid in Duitsland, instrueerde mijn ouders alle van oudsher belangrijke kwaliteiten zoals; 'Wees altijd op tijd', 'vertrek vroeg naar kantoor', 'werk de hele dag hard' en 'blijf tot laat op kantoor'.

Deze eigenschappen hebben me tijdens mijn carrière vaak goed behandeld, vooral omdat een aantal van mijn vorige managers, presenteïsme hebben aangemoedigd. Voor velen voelt het vaak veel gemakkelijker om de productiviteit binnen hun teams te bewaken door te zien wie het vroegst is en het langst blijft.

In onze branche hebben we actief gewerkt aan het creëren van een omgeving waarin deeltijdwerkers net zo succesvol kunnen zijn als hun fulltime collega's. We hebben een aantal uitzonderlijk talent aangetrokken die om welke reden dan ook niet in staat waren om een ​​voltijdse rol te vervullen. Nummers hebben snel aangetoond dat ze even productief zijn als hun fulltime collega's.

Vanuit deze positieve ervaring hebben we de kernwerkuren in januari 2018 wereldwijd afgeschaft. In redelijkheid kan iedereen zijn eigen werkpatroon creëren zolang de werkelijke prestaties (gemeten naar het resultaat) op schema liggen en het teamwerk is verzekerd.

Eén teamgenoot omarmt deze optie volledig. Hij faalt een vroege vogel of de gefocuste machine te zijn – hoe ik ben opgevoed.  Als gevolg worstelde hij met de presenteïsme-cultuur. Nu dit niet langer nodig is, kan hij zijn werkdag structureren op welke tijden voor hem het beste werken. Het was geen verrassing dat zijn prestaties daardoor in korte tijd door het dak gingen.

We blijven bouwen aan de omgeving door er ‘een geweldige werkplek’ van te maken door flexibiliteit aan te moedigen wat wordt ondersteund door vertrouwen, teamwork en de nodige technologie.